Bra att veta

Vilket format ska logotypen ha? Vilka tryckmetoder finns att välja på? Vi reder ut begreppen.

Logotype

Logotypen vill vi ha som en Ai-fil , EPS eller PDF. Den ska vara vektoriserad, vilket betyder att logotypen kan förstoras utan att vare sig kvalitet, proportioner eller färger förändras. Filtypen är standard inom tryckeribranschen.

JPG, GIF, PNG fungerar ej för tryck
Dessa filformat består av många små pixlar och fungerar för visning på skärmar. Om du bara har logotypen i dessa format kan vi i de flesta fall rita om den och sedan spara den som en vektoriserad eps. Skicka in den så får du ett kostnadsförslag.

Färger

Bäst är att alla färger anges i PMS-skalan som är en standard för att specificera, matcha och kontrollera tryckfärger. Se PMS-skalan

Original – tryckfil

Original kallas filen med motivet eller texten ni önskar trycka, brodera eller gravera. Originalet bör sparas som en vektoriserad EPS- eller AI-fil.

Korrektur

Är en skiss där tryckets storlek och placering på produkten visas. För att undvika missförstånd vill vi alltid ha ditt godkännande av korrektur innan vi går i tryck.

Screentryck

Screentryck passar bra på en mängd material – allt från glas, papper till plast och tyg. Vid screentryck tas en schablon fram för varje färg, vi sparar alltid dessa så att ni enkelt kan beställa fler produkter. Screentryck möjliggör exakta PMS-färger.

Transfertryck

Vid denna tryckmetod tas motivet fram på en transfer som sedan värms på produkten. Antingen digitaltrycks transfern eller så screentrycks den. Transfer används ofta på arbetskläder, kepsar, väskor, t-shirts.

Tampotryck

Är en tryckmetod som är särskilt lämpad för produkter med ojämna ytor som golfbollar, pennor m m. Rent tekniskt är det en silikonkudde används för att överföra färgen från en graverad metallplåt till produkten.

Digitaltryck

Digitaltryck fungerar på ungefär samma sätt som en bläckstråleskrivare. Det lämpar sig bra för plana eller lätt svängda ytor och märkning av plast.

Brodyr

Används på textila produkter såsom profilkläder, reklamkepsar och väskor. Tråden som man broderar med finns i en mängd färger. Ofta är det snyggt att ha en kulör som är lite ton i ton med produkten.

Lasergravyr

Vid lasergravyr används en laserstråle som etsar in motivet på produkten med stor precision. Tekniken ger ett stilrent och slittåligt resultat och passar bra på produkter i metall som pennor, nyckelringar, termosar m m.